Ga je nieuwe hockeyschoenen, scheenbeschermers, bitjes, sticks of een wedstrijdtenue aanschaffen? Deze adviezen helpen je verder!
Kleding
Het HVA wedstrijdtenue koop je in de
webshop.
Schoenen
Blessures van enkel, knie, heup en rug worden vaak veroorzaakt door verkeerde schoenen. Enkele adviezen bij de aanschaf van hockeyschoenen:
- Voor spelen op kunstgras en een harde ondergrond zijn multi-noppen het beste.
- Let op de demping van de schoenen in verband met de kunstgrasondergrond. Het mag niet pijnlijk zijn als je flink op een harde ondergrond stampt.
- Het hielstuk moet voldoende hoog en stabiel zijn. De hak van je voet mag niet zijwaarts schuiven in het hielgedeelte van de schoen. Vlak boven de zool mag de hielkap niet of nauwelijks in te drukken zijn.
- Kies een schoen die steun geeft en toch soepel buigt (ter hoogte van de bal van de voet).
- Zowel in de lengte als in de breedte moet de schoen goed passen! De schoen mag nergens knellen en bij de tenen moet 0,5 - 1,5 cm ruimte over zijn.
- Pas sportschoenen, zowel links als rechts, met sportsokken en scheenbeschermers aan.
- Neem je oude schoenen mee, zodat eventuele bijzonderheden mee kunnen wegen in de keuze van een nieuwe schoen;
- Bij voet-, enkel-, been- of rugklachten is het verstandig om een deskundige (sportfysiotherapeut/ sportarts/podoloog) raad te plegen.
- Controleer je schoenen regelmatig en vervang ze op tijd.
- Loop nieuwe schoenen tijdens de training in.
Scheenbeschermers
Een goede schokabsorberende scheenbeschermer, die het hele onderbeen en de bovenkant van de enkel bedekt, voorkomt blessures. Aandachtspunten bij de aanschaf van scheenbeschermers zijn:
- Controleer de maat door de beschermer te passen.
- Koop geen beschermers op de groei.
- Scheenbeschermers moeten makkelijk uit en aan te trekken en vast te maken zijn.
Bitje
Het dragen van een bitje helpt om letsel aan (elementen van) het gebit en het zachte mondweefsel te voorkomen. Bitjes zijn verplicht bij hockey. Een goed bitje zit prettig, is gemakkelijk in- en uitneembaar en stoort niet bij ademhalen en praten. Er zijn verschillende soorten bitjes die gebruikt worden bij hockey. De meest voorkomende zijn:
- de confectiebeschermer: kant-en-klare beschermer. De verschillende fabrikanten leveren diverse maten, die over het algemeen verkrijgbaar zijn in sportzaken.
- de thermoplastische semi-individuele beschermer: een bitje dat is vervaardigd van materiaal dat bij verwarming vervormt en bij afkoeling weer een stugge vorm aanneemt. Hierdoor kun je de beschermer na verwarming aanpassen.
- de individueel vervaardigde beschermer: een bitje dat de tandarts op maat maakt op basis van een gipsmodel.
Stick
De lengte van de stick is belangrijk. Vooral bij kinderen is het verstandig om niet een te grote stick te kopen. Ter indicatie wordt vaak de navel-methode gebruikt (stick komt tot de navel). Iedere stick is echter anders en het blijft naast lengte altijd een kwestie van wat men prettig vindt. Het is daarom verstandig om meerdere sticks uit te proberen. Laat je bij voorkeur adviseren in een hockey-speciaalzaak.
Facebook Marktplaats
Wist je trouwens dat er een
Facebook-groep van en voor leden van HVA is waar je tweedehands hockeyspullen kunt vinden en aanbieden?